Yirminci yüzyılın ikinci yarısında yaşanan hızlı sanayileşme ve nüfus artışı, çevre sorunları yanında, artan nüfusun yeterince beslenememesi yani açlık sorunun ortaya çıkmasına neden olmuştur. Artan nüfusun beslenme gereksinimi, insanoğlunu tarımda birim alandan; maksimum ürün almaya yöneltmiştir. Birim alandan yüksek verim almaya yönelik yoğun ve bilinçsiz tarım ilacı ve gübre kullanılması ve sonuç olarak, bu kimyasalların tarımsal ürünlerde oluşturduğu ve yeraltı sularına karışarak içme sularında yarattığı kalıntılar, insan sağlığını ve yaşamını tehdit etmeye başlamıştır. Verim artışı ile yetinilmemiş, genetik bilimin tüm teknolojileri de kullanılmaya başlanmış, bitki ve hayvanların DNA yapıları değiştirilmiş, melezleme ve klonlama yöntemleri uygulanmıştır. Tüm bunların sonucunda ekolojik denge bozulmakla kalamamış, gıdaların doğal aromaları da değişmiş; kullanılagelen sentetik kimyasal maddeler, başta insan olmak üzere bütün canlılar üzerinde olumsuzluğa yol açmıştır. Ancak bundan sonra yapılması gereken, uygulanan bu yanlış yöntemlerden vazgeçerek, çevre için gerekli önlemleri de alarak üretimi arttırmak ve sağlıklı toplumlar yetiştirmektir.
Eser Adı (dc.title) | EKOLOJİK SU ÜRÜNLERİ ÜRETİMİ |
Yazarlar (dc.contributor.author) | MURAT BİLGÜVEN |
Yayıncı (dc.publisher) | Ekoder |
Yayın Türü (dc.type) | Kitap Bölümü |
Özet (dc.description.abstract) | Yirminci yüzyılın ikinci yarısında yaşanan hızlı sanayileşme ve nüfus artışı, çevre sorunları yanında, artan nüfusun yeterince beslenememesi yani açlık sorunun ortaya çıkmasına neden olmuştur. Artan nüfusun beslenme gereksinimi, insanoğlunu tarımda birim alandan; maksimum ürün almaya yöneltmiştir. Birim alandan yüksek verim almaya yönelik yoğun ve bilinçsiz tarım ilacı ve gübre kullanılması ve sonuç olarak, bu kimyasalların tarımsal ürünlerde oluşturduğu ve yeraltı sularına karışarak içme sularında yarattığı kalıntılar, insan sağlığını ve yaşamını tehdit etmeye başlamıştır. Verim artışı ile yetinilmemiş, genetik bilimin tüm teknolojileri de kullanılmaya başlanmış, bitki ve hayvanların DNA yapıları değiştirilmiş, melezleme ve klonlama yöntemleri uygulanmıştır. Tüm bunların sonucunda ekolojik denge bozulmakla kalamamış, gıdaların doğal aromaları da değişmiş; kullanılagelen sentetik kimyasal maddeler, başta insan olmak üzere bütün canlılar üzerinde olumsuzluğa yol açmıştır. Ancak bundan sonra yapılması gereken, uygulanan bu yanlış yöntemlerden vazgeçerek, çevre için gerekli önlemleri de alarak üretimi arttırmak ve sağlıklı toplumlar yetiştirmektir. |
Kayıt Giriş Tarihi (dc.date.accessioned) | 2024-03-29 |
Açık Erişim Tarihi (dc.date.available) | 2024-03-29 |
Yayın Yılı (dc.date.issued) | 2008 |
Tek Biçim Adres (dc.identifier.uri) | https://hdl.handle.net/20.500.14114/5932 |
ISBN (dc.identifier.isbn) | 978-9944-0-199-0-3 |
Dil (dc.language.iso) | tur |
Konu Başlıkları (dc.subject) | Uluslararası Ekolojik Su Ürünleri Standartları |
Konu Başlıkları (dc.subject) | Ülkemizde Su Ürünleri Yetiştiriciliğine Genel Bir Bakış |
Konu Başlıkları (dc.subject) | Su Ürünlerinde Yem Kullanımı ve Yemlemeye İlişkin Kavramlar |
Konu Başlıkları (dc.subject) | Ekolojik Sertifikalandırma İle İlgili Sorunlar |
Konu Başlıkları (dc.subject) | Sonuç |
Haklar (dc.rights) | Ekololojik Yaşam derneğ, (EKODER) |
İlk Sayfa (dc.identifier.startpage) | 1 |
Son Sayfa (dc.identifier.endpage) | 357 |